T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRKLARELİ / MERKEZ - Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ

Ülkemizde güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında hizmet veren işletmelerin hızlı bir şekilde büyümesiyle birlikte sektörde kalifiye insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Mesleki eğitim çalışmaları içinde güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında; “saç bakımı”, “cilt bakımı”, vücut bakımı”, “makyaj” dallarında öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programların amacı sektör ihtiyacı olan nitelikli ara elemanları yetiştirmek ve üniversitelerde alanla ilgili bölümlere alt yapı hazırlamaktır.

ALANIN TANIMI

Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarında sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. SAÇ BAKIMI Tanımı: Kuaförlük mesleğinin gerektirdiği yeterliklerden saç şekillendirme, saç renklendirme, saç kesimi ve saç bakımı yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında kuaförlük mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. CİLT BAKIMI Tanımı: Güzellik uzmanının sahip olduğu, yüz ve vücut bakımı ile ilgili temel işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında güzellik uzmanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. VÜCUT BAKIMI Tanımı: Vücut bakımı elemanının sahip olması gereken, masaj, spa&wellness ve vücut bakımlarıyla ilgili işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında vücut bak ımı elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4.MAKYAJ Tanımı: Makyaj elemanının(makyöz-makyör) sahip olduğu, makyaj, özel amaçlı makyaj teknikleri ile ilgili işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında makyaj elemanı(makyöz-makyör) mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İSTİHDAM ALANLARI

Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Bay-bayan kuaför salonlarında,

2. Güzellik salonları ve merkezlerinde,

3. Termal merkezlerde,

4. SPA &Wellness merkezlerinde,

5. TV kanallarında,

6. Tiyatro salonlarında,

7. Sinema stüdyolarında,

8. Kozmetik satış noktalarında çalışabilirler.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, güzellik ve saç bakım hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

 

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.09.2014 - Güncelleme: 23.03.2015 12:31 - Görüntülenme: 2115
  Beğen | 0  kişi beğendi