T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRKLARELİ / MERKEZ - Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ

ALANIN TANIMI

Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanı altında yer alan halkla ilişkiler, müşteri temsilciliği, kamuoyu araştırmacılığı, organizasyon sorumlusu, fuar organizasyon sorumlusu dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, teknolojik ve toplumsal gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. HALKLA İLİŞKİLER Tanımı: Halkla ilişkiler elemanının sahip olduğu, kurumu tanıtma, kurumun çalışmaları ve kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturabilecek ilişkileri kurma ve bu amaçla gerekli faaliyetleri planlanma, geliştirme ve yürütme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanında halkla ilişkiler mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2.MÜŞTERİ TEMSİLCİLİĞİ Tanımı: Müşteri temsilciliği elemanının sahip olduğu şirketleri müşterilere, müşterileri şirketlere tanıtma, müşterilerle olumlu ilişkiler geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yürütme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanında müşteri temsilciliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3.KAMUOYU ARAŞTIRMACILIĞI Tanımı: Kamuoyu araştırmacısının sahip olduğu sosyal ve ekonomik konularla müşterilerden gelen talep doğrultusunda bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak sonuca ulaşılmasını sağlama yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanında kamuoyu araştırmacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. ORGANİZASYON SORUMLUSU Tanımı: Organizasyon sorumlusunun sahip olduğu organizasyon düzenleme sürecini takip etme, temel düzeyde proje geliştirme, mekân düzenleme ve süsleme, yardımcı hizmetleri temin etme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanında organizasyon sorumlusu mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

5. FUAR ORGANİZASYON SORUMLUSU Tanımı: Fuar organizasyon sorumlusunun sahip olduğu, fuar organizasyonu düzenlemek için temel düzeyde araştırma yapma, proje geliştirme, bölgesel özelliklere yönelik olarak çeşitli fuar organizasyonlarında yürütülen faaliyetleri yerine getirme, yardımcı hizmetleri temin etme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanında fuar organizasyon sorumlusu mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İSTİHDAM ALANLARI

Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Halkla ilişkiler ve tanıtım ajanslarında,

2. Şirketlerin halkla ilişkiler, kurumsal iletişim, tanıtım bölümlerinde,

3. Görsel ve işitsel medya kuruluşlarında,

4. Medya takip ajanslarında,

5. Kamuoyu ve pazar araştırma şirketlerinde,

6. Reklam ajanslarında,

7. Haber ajanslarında,

8. Çağrı merkezlerinde,

9. Şirketlerin müşteri ilişkileri birimlerinde,

10. Organizasyon ve fuar şirketlerinde,

11. Turizm şirketlerinde,

12. Ticaret odalarında vb. yerlerde çalışabilirler.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program, geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlar.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı yüksek öğretim programlarına devam edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

 

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri Alanı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.09.2014 - Güncelleme: 23.03.2015 12:30 - Görüntülenme: 2131
  Beğen | 0  kişi beğendi